ΑΡΙΩΝ Μήθυμνας (Μολύβου) | Καλώς Ήλθατε

| ΑΡΧΙΚΗ ΣΕΛΙΔΑ |  

ΑΡΙΩΝ ΜΗΘΥΜΝΑΣ
Έμβλημα Σημαίας

Το έμβλημα της ομαδάρας μας απεικονίζει τον ΑΡΙΩΝΑ της Ελληνικης μυθολογίας ο οποίος καταγόταν από το χωριό μας τα Μήθυμνα της Λέσβου! Λυρικός ποιητής από τα Μήθυμνα της Λέσβου. Οι πληροφορίες που έχουμε για τον Αρίωνα είναι λιγοστές και προέρχονται κυρίως από τον ιστορικό Ηρόδοτο. Δεν γνωρίζουμε καν το έτος γεννήσεως και θανάτου του.

Ο Αρίων έφυγε νωρίς από τη Λέσβο κι έζησε κοντά στον τύραννο της Κορίνθου Περίανδρο (625 - 585 π.Χ.). Ήταν ο καλύτερος Αρίων, 7ος - 6ος π.Χ. αιώνας κιθαρωδός της εποχής του και συνεισέφερε στην εξέλιξη του διθυράμβου, του άσματος της διονυσιακής λατρείας, που αποτέλεσε τον πρόδρομο της τραγωδίας. Ως ποιητής και συνθέτης έγραψε άσματα (διθυράμβους) και προοίμια (κιθαρωδικούς κανόνες), από τα οποία δεν σώθηκαν ούτε ένας στίχος.

Η ιστορία του: Ο Αρίων ήταν θρυλικός ποιητής και κιθαρωδός της αρχαίας Ελλάδας, που καταγόταν από την Μηθυμνα της Λέσβου. Φέρεται ότι έζησε... στην αυλή του Περίανδρου, τυράννου της Κορίνθου. Θεωρείται επινοητής του διθύραμβου. Σύμφωνα με την αφήγηση του Ηρόδοτου (Α, 23-24), ο Αρίων έλαβε μέρος και κέρδισε σε ένα μουσικό διαγωνισμό στη Σικελία. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού επιστροφής του οι ναύτες συνωμότησαν να σκοτώσουν τον κιθαρωδό και να κλέψουν τα πλούσια έπαθλα. 
Του έδωσαν το δικαίωμα να επιλέξει ανάμεσα στην αυτοκτονία με την πρέπουσα ταφή στην ξηρά ή να ριχθεί στη θάλασσα και να χαθεί. Φυσικά καμία από τις δύο προτάσεις δεν άρεσε στον Αρίωνα που ζήτησε την άδεια να τραγουδήσει για τελευταία φορά. Παίζοντας την κιθάρα του, ο Αρίων τραγούδησε έναν ύμνο στον Απόλλωνα, τον θεό της ποίησης. 
Το τραγούδι του προσέλκυσε δελφίνια γύρω από το πλοίο. Στο τέλος του τραγουδιού του ρίχτηκε στη θάλασσα και σώθηκε χάρη στη βοήθεια ενός δελφινιού που τον μετέφερε με ασφάλεια στο ακρωτήριο Ταίναρο.
Ο Αρίων συνέχισε στην Κόρινθο με άλλα μέσα και συνάντησε τους ναύτες που προσπάθησαν να τον σκοτώσουν. 
Ο βασιλιάς, ωστόσο, δεν πίστεψε στην ιστορία του Αρίωνα. Οι ναύτες, όμως, πιστεύοντας ότι ο Αρίων ήταν νεκρός, είπαν στον βασιλιά ότι είχε αποφασίσει να μείνει στην Ιταλία. Τότε εκείνος κατάλαβε πως η ιστορία του Αρίωνα ήταν αληθινή και τιμώρησε τους ναύτες με θάνατο. 
Το 1994 το βασικό θέμα του μύθου επεξεργάστηκαν οι Βίκραμ Σηθ και Τιμ Ροθ για τη δημιουργία της όπερας «Ο Αρίων και το δελφίνι».  

 

| ARION.MOLIVOS.net | Χορηγός Ιστοσελίδας GREEKNET.com | Developed & powered by EURObit